Blog #1: Die eerste echte opdracht…

Het is vrijdag 20 juli en het moment is daar: de start van mijn eigen ontwerpbureau Femke van Wijk!
Kvk nummer: check. BTW nummer: check. Website live: check. Toffe promotiecampagne: check. Social update: check. Mijn netwerk persoonlijk op de hoogte gesteld: check.

En nu? Het grote wachten op die eerste toffe opdracht kan beginnen. En ondertussen bruist mijn hoofd van ideeën.

Als iemand mij vraagt wat voor werk ik doe, dan zeg ik steevast: ik ben grafisch ontwerper. Ik doe niet iets voor een x aantal uur per week, nee ik ben altijd een grafisch ontwerper. Of ik nou onder de douche sta, in een museum loop of boodschappen doe, mijn hoofd staat altijd aan. Sinds deze zomer heb ik er een nieuwe functie bij: ondernemer. Niet alleen het creëren van goede designs, maar ook de administratie en acquisitie vormen nu een belangrijk deel van mij takenpakket. Want zonder opdrachten valt er weinig te ontwerpen en zonder goede administratie weinig te verdienen.

De vrijheid en flexibiliteit van het zelfstandig ondernemerschap lonkten en zorgden ervoor dat ik afgelopen zomer de sprong gewaagd heb van loondienst naar zzp’er. Mijn eigen ontwerpbureau, dat leek me altijd het einde! Maar omdat ik nog niet uitgeleerd was bij de verschillende ontwerp- en reclamebureaus waar ik werkte, duurde het jaren voor ik de stap nam. Maar de kans om voor mezelf te beginnen deed zich deze zomer voor en ik kon niet wachten om mijn opgedane kennis en skills in te zetten voor mijn eigen bureau. Mijn dagen vullen met het creëren van goede concepten en prachtige designs voor interessante en uiteenlopende opdrachtgevers ontwerpen, daar word ik gelukkig van. En daar komt de eerste belangrijke ondernemer skill om de hoek kijken: acquisitie.

Daar waar ik dacht dat de eerste reeks opdrachten via mijn eigen netwerk zouden komen, kwam Grafische Helden met een onverwachte wending. Vrijwel direct na mijn inschrijving sleepte ik via Grafische Helden mijn eerste opdracht voor niemand minder dan ING binnen, in opdracht van Frisse Blikken. Een geweldige boost voor mij als ondernemer en een tof project om als grafisch ontwerpen aan mee te mogen werken. Binnen de kaders van de huisstijl van ING krijg ik de vrijheid om een passport, notebook en canvas te ontwerpen dat de werknemers van ING stimuleert om duurzaamheid te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Een mooi initiatief en een prettige samenwerking met Frisse Blikken.

Opdrachten kunnen dus uit allerlei verschillende en onverwachte hoeken komen. Die onvoorspelbaarheid maakt het ondernemerschap boeiend, maar soms ook onzeker. Kansen liggen blijkbaar overal en nergens. Uitzoeken waar dat overal precies is, daar valt voor mij als ondernemer nog genoeg te leren.

Meer weten over mij? Kijk dan op www.femkevanwijk.nl

Femke van Wijk

Bekijk haar profiel via deze link

Ps. Deze blog is geschreven door Femke voor Grafische Helden. In de blogs van Grafische Helden delen ondernemende ontwerpers hun ideeën, uitdagingen en overwinningen binnen de grafische wereld.