Vijf tips voor Corporate Recruiters


In dit artikel gaan we in op wat is en hoe kun je aan de slag gaan als corporate recruiter. Heb je na het lezen vragen? Of zoek je een freelance opdracht? Bekijk dan onze jobboard of neem even contact met ons op.

Wat betekent Corporate Recruiter nou precies?

Voordat we beginnen over het beroep van een corporate recruiter is het een idee om eerst de term zelf te ontleden.

Corporate betekent in het Engels: ‘’relating to a large company or group’’. Oftewel, gerelateerd aan een grote organisatie of groep (van bedrijven).

Recruiter betekent in het Engels: ‘’a person whose job is to enlist or enrol people as employees, in the armed forces, or as members of an organization’’.

Een corporate recruiter is dus iemand die zich aan een (grote) organisatie verbindt om daar vervolgens nieuwe medewerkers voor te werven.

In Nederland wordt de term recruiter eigenlijk al als een Nederlands woord beschouwd. Van oorsprong gebruiken wij in het Nederlands de term rekruteerder, aanwerver of werver. Echter zijn die termen niet meer van deze tijd en wordt er bijna altijd over een ‘’recruiter’’ gesproken.

In de praktijk spreken we ook vaak over IT recruiters, inhouse recruiters, recruitment consultants of talent acquisition specialisten.

Wat is het verschil tussen een Recruiter en een Corporate Recruiter?

Het verschil zit eigenlijk erin dat een corporate recruiter alleen mensen werft voor één werkgever of opdrachtgever. Terwijl een recruiter over het algemeen personeel werft voor meerdere opdrachtgevers en in dienst is van een recruitmentbedrijf.

Daarnaast wordt een corporate recruiter vaak ook voor meer diepgang betrokken bij de interne processen van een organisatie. Terwijl een externe recruiter zich vaak engel richt op het voorstellen van mogelijk nieuwe kandidaten. Een corporate recruiter verbindt zich dan ook aan maar één werkgever. Hierdoor moet een corporate recruiter veel diepgaande en soms zelfs technische kennis hebben van de organisatie.

Stel een corporate recruiter werft voor een internationale bank software developers. Om dit succesvol te kunnen doen zal deze corporate recruiter kennis moeten hebben van de software stack, de applicaties, teamverdelingen, benodigde skills, development frameworks die worden gebruikt en ga zo maar door. Dat is materie die je niet één, twee, drie leert. Om daarvan begrip te krijgen ben je als niet-developer wel even bezig.

Zodra een corporate recruiter over die kennis beschikt, kan er een veel betere match worden gemaakt voor het bedrijf (oftewel de corporate) waar hij/zij voor werkt.

Wie zijn er geschikt om als Corporate Reruiter aan de slag te gaan?

Het is natuurlijk niet zomaar te zeggen wie er wel of niet geschikt voor zijn. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, wanneer je een overstap naar corporate recruitment overweegt.

  • Als corporate recruiter wordt je afgerekend op resultaten. Wanner je absoluut niet van targets houdt, is het misschien beter om niet als corporate recruiter aan de slag te gaan.
  • Als corporate recruiter moet je je helemaal verdiepen in de vacatures waarvoor je mensen werft. Wanneer je geen interesse voor software development hebt, is het misschien geen goed idee om als corporate IT recruiter te geven.
  • Als corporate recruiter wordt je vaak tijdelijk ingezet op verschillende projecten. Dat betekent dat je soms gedwongen bent om als freelancer aan de slag te gaan. Wanneer je meer zoekt naar een vaste lange termijn baan, is er daarom niet altijd even voldoende aanbod voor corporate recruiters.

Vacature Plaatsing

Plaats een recruitment vacature/opdracht in ons netwerk! 

Ontvang onze nieuwsbrief!