Wat is een recruitment consultant

Een Recruitment Consultant is iemand die zich bezighoudt met de werving en selectie van personeel. Recruitment Consultants werken over het algemeen voor recruitment bureaus en werven kandidaten voor verschillende opdrachtgevers.

Over Recruiternext.nl

Ben je op zoek naar een recruitment consultant of zoek je een nieuwe baan als recruitment consultant? Bekijk dan alle recruitment vacatures en freelance recruitment opdrachten van Recruiternext.nl. 

Wat houdt het beroep in?

Wanneer een Recruitment Consultant voor een recruitmentbureau werkt, is het binnenhalen van opdrachten de eerste stap in het proces. Het onderhouden van contacten is hierbij erg belangrijk, zodat klanten gebruik blijven maken van de dienst.

Wanneer een bedrijf zelf een Recruitment Consultant in dienst heeft, werft deze personeel voor het bedrijf zelf.

Als er een opdracht is binnengehaald of aanvraag is ingediend kan het zoeken naar de perfecte kandidaat beginnen. Er wordt hierbij goed gelet op de wensen van de opdrachtgever. Er wordt gesproken met potentiële kandidaten om te kijken of zij geschikt zijn voor de functie, hun kwaliteiten en enthousiasme worden beoordeeld.

Vervolgens wordt er een selectie gemaakt van geschikte kandidaten, deze wordt voorgelegd aan de betreffende persoon.

Als Recruitment Consultant ben je vaak verantwoordelijk voor het gehele recruitment proces rondom het vinden en aannemen van kandidaten voor klanten. Je begrijpt de wensen en kan de opdrachtgever goed adviseren.

Hoe wordt je Recruitment Consultant?

Er zijn verschillende manieren om Recruitment Consultant te worden.

Vrijwel altijd wordt er HBO of WO niveau gevraagd. Er wordt niet altijd gevraagd op een specifieke studierichting, maar een opleiding met een recruitment of sales achtergrond is wel bijpassend.

Er worden verschillende opleidingen aangeboden bijvoorbeeld via recruiter university. Sommige bedrijven bieden intern een traineeship tot Recruitment Consultant aan.

De eigenschappen van een Recruitment Consultant

Een recruitment consultant werkt vaak bij een detacheerder of recruitment agency. Dat betekent dat het behalen van resultaten en commerciële doelstellingen fundamentele aspecten zijn van de taken van een recruitment consultant naast de bestaande recruitment taken. 

Een recruitment consultant moet daarom plezier halen uit de sociale interactie met andere mensen. En echt de interesse hebben om zich te verdiepen in het ”waarom” achter de kandidaten en sollicitanten waarmee dagelijks gesproken wordt. Daarnaast moet een recruitment consultant ook commercieel sterk zijn en in staat zijn om een netwerk van opdrachtgevers uit te bouwen. Hiervoor zijn netwerk skills, koude acquisitie en zelfs online marketing een belangrijk onderdeel. 

Als laatste heeft iedereen die als recruitment consultant aan de slag gaat weer andere kandidaten. Zo is de één beter in het commerciële aspect en de ander juist weer in het administratieve/organisatorische aspect. Hierdoor komt het vaak voor dat recruitment consultants samenwerken in teams waarin een duidelijke taakverdeling wordt afgesproken. 

Waar kun je werken als Recruitment Consultant?

Over het algemeen werken Recruitment Consultants voor recruitment bureaus en werven kandidaten voor verschillende opdrachtgevers. Sommige bedrijven hebben zelf een Recruitment Consultant in dienst.

Wat is het salaris van een Recruitment Consultant?

Een Recruitment Consultant kan uitgaan van een gemiddeld salaris van €4.100 bruto per maand. Voor een trainee begint het salaris zo rond de €1.900. Voor een manager met meer dan tien jaar ervaring kan dit salaris tot een bedrag rond de €6.000. Het salaris hangt af van de sector waarin gewerkt wordt.

Recruitment Consultants kunnen bonussen krijgen gebaseerd op hun prestaties. Hoe meer opdrachten er binnen gehaald worden en hoe meer werknemers hieraan gekoppeld worden, hoe hoger het salaris kan worden. Bonussen en commissies zijn gebruikelijk in deze sector.

Overige voorkomende arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een laptop, telefoon en eindejaarsbonussen.

Wat zijn de baankansen als Recruitment Consultant?

De actuele baankans voor Recruitment Consultant is goed. Momenteel zijn er veel vacatures te vinden voor de functie van Recruitment Consultant. Zowel in Nederland als in het buitenland worden er veel werknemers gezocht die helpen bij werving en selectie

Hoe kunt u een baan als recruitment consultant vinden?

Op zoek naar een nieuwe baan als Recruitment Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij actuele vacatures voor Recruitment Consultant. Ga via deze link naar onze vacatures.

Op zoek naar een Recruitment Consultant? 

Vacature Plaatsing

Plaats een recruitment vacature/opdracht in ons netwerk! 

Ontvang onze nieuwsbrief!